Blog

Sziasztok! Háát...még nem is tudom igazán, miről is fogok itt irogatni, csupán úgy gondoltam, személyesebbnek érezhetitek az oldal használatát, ha néha megnyilatkozom, beszámolok egy-két eseményről, érdekességről....

Hűha...jó rég volt...de újra itt :)


Igazatok van...eltűntem...majd egy éve, hogy írtam. Talán azért, mert kedvem szegték picit, és talán volt más oka is. De visszatértem...kinek örömére, kinek bánatára. 

Sok minden történt ez alatt az év alatt - a könyvtárban, a szakmában, eTanácsadói téren is. 

Tavaly év végén indult az Erzsébet pályázatos dömping. Nagyon sokan kerestek fel minket azért, hogy segítsünk benyújtani pályázatukat. Majd újra bizalommal tértek vissza, hogy a szálláshely-foglalásban is támogassuk őket. Nagy öröm végigkísérni így valakinek a pályázatát, és örülni az ő örömének, sikerének. 

Közben jelentek meg Otthon Melege Program pályázatok is. Erre kisebb volt nálunk az érdeklődés.

Várjuk a dömpinget a Háztartási nagygépek cseréje c. projekttel kapcsolatban is augusztusban.

Közben rengeteg alapfokú számítógép-kezelő tanfolyamot tartottunk nyugdíjasoknak, akik bebizonyították, hogy ők is ügyesek, érdeklődőek, valamint nyitottak az internet kínálta lehetőségekre.

Mindeközben két projektbe sikerült bekpacsolódnom, melyek mind a lakosság érdekét szolgálják.  Az egyik a GINOP - 6.1.2.-15.  "Digitális szakadék csökkentése" kiemelt kormányzati projekt, mely térítésmentes informatikai képzéseket biztosít az ország egész területén. Helyben két kolléganő segíti az érdeklődőket számukra megfelelő képzés megtalálásában, jelentkezésben. Pssszt...a többiről majd később ;)

A másik, "Az én könyvtáram" projekt, mely a könyvtári jógyakorlatokat fogja összegyűjteni, majd mintaként a többi közművelődési szakember elé tárni. Kicsit érdekesen hangzik, de tulajdonképp itt a könyvtár funkcióinak megreformálásáról van szó. Az átalkuló igényekre, a felhasználói szokások változására a könyvtáraknak is reagálniuk kell. A konferencián sok jó, új ötletet hallottunk, bemutatásra kerültek külföldi gyakorlatok is. Azt kell mondanom, ha tudunk változni, akkor még sok évig ki tudjuk szolgálni az igényeket, fiataloknak is teret biztosíthatunk, és olyan közösségi térré tehetjük könyvtárunkat, ahova ifjú és idős, egyaránt szívesen tér be.

By Bogi 

2017.06.22. 15:40 

Süt a nap, kék az ég, dübörög a nyár

...és itt egy csomó applikáció mobileszközökre

Bizony, bizony. Itt a nyár, sőt már hamarosan vége is. Könyvtárunk is bezár 1 hétre (aug.1-7-ig), augusztus 8-ától pedig a folyóirat olvasókat és az internetezőket, dvd/cd kölcsönzőket csökkentett nyitvatartással várom 2 hétig. Tehát nem kell csüggedni, lehet jönni hűsölni, kikapcsolódni, kérdezni, tanulni :) Az egy hét "szünet" alatt, pedig élvezzétek ki ti is nap sugarait! Ha kell egy kis segítség, hogy biztosan ne égjünk le,  akkor az eMagyarország Centrum által közzétett cikkből kiderül, hogy az OMSZ milyen alkalmazással segít minket. (Az alkalmazás szóra kattintva elérhető a cikk).

Fantasztikus amúgy, hogy mennyi minden okosságot kitalálnak. Méltán viselik a készülékek az "okos"eszköz kifejezést. Persze renget féle alkalmazást lehet letölteni az áruházakból, és gyakran nehéz szelektálni is köztük. Javaslom, hogy mindig olvassuk el a hozzá tartozó információkat, eszközre vonatkozó követelményeket (ugyanis hiába töltünk le egy számunkra nagyon tetsző applikációt, ha azt az okostelefonunk, tabletünk nem tudja futtatni, vagy folyamatosan lefagy, mert nem tud megfelelni a rendszerkövetelményeknek), továbbá, ami a legfontosabb, azt is, hogy mihez kér hozzáférést az adott program! Például ne akarjunk egy olyan zseblámpát letölteni, ami a híváslistánkhoz is hozzáfér, vagy a fényképeinkhez. Gondoljuk végig mindig logikusan, hogy ugyan miért is kellene a zseblámpa működéséhez, hogy olvasni tudja a híváslistám?! Nagyon sok ilyen példa van, és higyjük el, hogy könnyen pórul is járhatunk, ha nem figyelünk oda, mihez adunk hozzáférést a programnak. 

--> Ha áttekintettünk az alkalmazások listáját, kiválasztottuk a megfelőt, megfelelnek a rendszerkövetelmények és az app hozzáféréseivel sincs probléma, akkor tanácsolom még telepítés előtt, hogy olvassuk el a korábbi felhasználók véleményeit is. Gyakran innen lehet a leghasznosabb információk nyerni, sokat segíthet a döntésben. 

Persze ezzel a "biztonsági" elővigyázatossággal nem akarom senki kedvét szegni, igenis használjuk a különböző okos alkalmazásokat, csak legyünk körültekintőek! 

Korábban a legfontosabb csupán az volt, hogy a megfelelő vírusvédelemmel lássuk el a számítógépünket. Ma már viszont sorra jelennek meg az okosabbnál okosabb eszközök. Nagyon sok előnyét élvezhetjük, és merjük is bátran használni. Viszont ugyanúgy fontos az, hogy adataink biztonságban legyenek! Sőt, ha lehet még fontosabb! Tulajdonképpen annyira ki vagyunk szolgáltatva ennek a digitális világnak, annyi adatot tudnak rólunk, rengeteg személyes anyagot őrzünk a telefonjainkon is (fotók, üzenetek, e-mailek, kapcsolati listák, feljegyzések stb.). Tehát egyáltalán nem elhanyagolható, hogy ügyeljünk a biztonságra!

Ha valaki bizonytalan, kérdése van, jöjjön be hozzánk személyesen (vagy írjon e-mailt, telefonáljon, írjon a facebook messengeren) , szívesen segítek, elmagyarazom, megmutatom! Többen is jönnek okostelefonnal kapcsolatos kérdésekkel, kérésekkel. Nekik is segítettem, neked is fogok :) Nem kell aggódni, az eTanácsadó nem az a harapós fajta! :) 

Kellemes időtöltést kívánok appon innen és appon túl!

 Augusztus 8.-a után találkozunk személyesen, addig is e-mailben, ill. facebook-on elértek! 

Verőfényes szép napot kívánok mindenkinek!

By Bogi

2016.07.29. 11:16


Szépen, lassan...

Van már facebook oldal is...

Sziasztok! - apropó, tegeződhetnénk, ugye? Csak mert így nekem könnyebb lenne, mert nem kellene az Önöző formát, és a tegező formát is használnom...persze tudom, az Önöző illene, de...De maradhatnánk mégis ennél? Így személyesebb szerintem. De ha van kifogás, kérem ezt jelezni az e-mailcímek valamelyikén, vagy a facebookon.

Lassan, de biztosan, épülget a "hálózat" :) Igazgató úr engedélyével (köszönet érte) végre létrehoztam egy facebook profilt is (a képre kattintva rögtön elérhető, csak ismerősnek kell jelölni). Így az információ-áramlás gyorsabbá válhat, és talán több emberhez is eljuthat. Nem utolsó sorban van lehetőség úgy kérdezni, hogy szinte azonnali interakcióban részesülhet a kérdező. Ezzel új kapukat nyithatunk, és remélhetőleg eredményesen fogjuk tudni használni, esetleg tudunk együtt gyakorolni is. Minden olyan kérdést, problémát, amiben segíteni tudunk, nyugodtan lehet jelezni.

Először skype-ra gondotlam, de aztán elvetettem az ötletet. A legtöbb magyar ember ugyanis inkább a facebookot használja. Másrészt az üzenőfalon keresztül is tudok így közzétenni érdekességeket, aktualitásokat, nem csak személyes üzenetben. Tehát így alakult. Most már van honlap, van facebook, személyes kérdezési lehetőség...és mindezért nem kell kifezetni a telefonhívások árát, csupán az amúgy is rendelkezésre álló internetet használni. Bízom benne, hogy ha az elején nem is, de talán hamarosan dinamikusan felépülő közösség jöhet létre, akiknek a számítógép használat során felmerült problémáiban segíteni tudok.

Addig is, igyekszem érdekességeket megosztani, híreket közzé tenni.

Remélem ebben a melegben azért kikapcsolták a számítógépeket, és a strandon lógatják a lábukat, süttetik magukat!

További szép napot kívánok ebben a melegben!

(És tessék jelölni a facebookon is: https://hu-hu.facebook.com/people/Bogi-ETan%C3%A1csad%C3%B3/100012736782531)

By Bogi

2016.07.12. 11:52

A kezdetek...

Nézzétek el nekem ezt a kezdetleges formát, de még nem használtam ezt a programot....szóval még nagyon tanuló üzemmódban vagyok. Nem is akartam közzé tenni, csak ha majd teljesen feltöltöttem tartalommal...de aztán véletlenül sikerült. Szóval most már van egy félig kész kezdetleges honlapja ePontunknak. 

Korábban könnyebb dolgom volt (akkor még egy másik eMagyarország Pont kapcsán), mert kaptunk egy egységes szoftvert, és mindenki neki esett, szerkesztgetett, töltögetett. Persze a programok mindig tudnak valamit - mondjuk publikálhatjuk az új információkat, de sok mindent nem...és minden ilyen kis ingyenes szerkesztgető ilyen. Fizetni sajnos most nem tudunk érte, tehát ezért gondoltam arra, hogy talán ez is megfelel a célnak.

E-mail címemen szívesen fogadom a hozzászólásokat, észrevételeket, ötleteket, kritikákat is. Ne fogjátok vissza magatokat! Természetesen a felmerülő kérdésekre is válaszolok. Sajnos itt nem tudom úgy megadni a beállításokat, hogy kommentelni tudjatok, így marad ez a megoldás. Végülis még mindig jobb, mintha a postásra kellene várni, nem? :)

A másik dolog, amiért fontosnak tartottam létrehozni ezt az oldalt (nem csak mert már rég kellett volna), mert hamarosan beindul a GINOP 6.1.2. projekt, mely jó kis lehetőséget kínál majd a számítógép használat elsajátításában. Ezekről a részletekről majd később beszámolok. Addig is;

 Verőfényes szép napot mindenkinek! :) 

By Bogi

2016.06.17. 16:21

© 2016 eMagyarországPont Szekszárd. 7100 Szekszárd, Széchenyi u.51.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el